Siirry suoraan sisältöön

Historiaa

Historia

Ensimmäiselle eläviä KOE-matkustajia kuljettaneella lennolla kyydissä olivat kukko, ankka ja lammas, tämä lento nousi Versailles’in torilta linnan edestä 19.9.1783. Matkaa ensi lennolle kertyi 3,2km ja lentoaika oli 8 minuuuttia. 

Ensimmäinen ihmisillä miehitetty kuumailmapallolento toteutui 21.11.1783 Pariisissa paikasta Château de la Muette, jossa aatelismies Pilâtre de Rozierin ja markiisi Francois Laurent d’Arlandesin nousivat ilmaan. Lennon kesto oli 25 minuuttia ja pituudeltaan 8 kilometriä. Laskeutuminen tapahtui Butte-Aux-Caillesiin, joka nykyisin on tunnetun Place d’Italien läheisyydessä. Onnistuneen lennon juhlallisuuksiin kuului shampanja, jota edelleenkin käytetään laskeutumisen jälkeisenä seremoniajuomana.  

Suomessa ensimmäinen kuumailmapallo nousi ilmaan vuonna 29.8.1784, jolloin oululainen apteekkari Johan Julin lennätti kuninkaan nimikirjoituksilla ja vaakunoilla varustetun kuumailmapallon taivaalle Oulun torilta. Oulun kaupunki oli tuolloin juhlinut Kustaa III:n paluuta Italian matkalta.

Suomessa ensimmäinen miehitetty kuumailmapallolento tapahtui Viipurissa 18.9.1892 amerikkalaisen W.Misenin toimesta. 

Amerikkalainen Paul Edward Yost rakensi ja suunnitteli aivan ensimmäisen nykyaikaisen kuumailmapallon. Ensimmäisessä Yostin rakentamassa pallossa kori oli tehty muovista ja poltin toimi kerosiinilla. Ensimmäisen lentonsa Yost toteutti Bruningissa, Nebraskassa 22.10.1960 pallolla, jossa oli propaanipoltin ja pallon kuori oli nylonia. Lento oli pituudeltaan kolme mailia (n. 4,8 km) ja kestoltaan 25 minuuttia. Tarkemmin Paul Edward Yostin toteuttamista KOE-lennoista voit lukea täältä: https://www.nationalballoonmuseum.com/wp-content/uploads/2017/06/Paul-E.-Ed-Yost.pdf

Yhteystiedot

Kuumailmapallokerho KOE Ry

Y-tunnus: 3084918-7

0505752108